اپتیک optlab
محققان دانشگاه كلمبیا و كالج پادشاهی لندن:

حاملگی پراسترس سبب دختردار شدن می شود!

حاملگی پراسترس سبب دختردار شدن می شود! اپتیك: دو مطالعه از دانشگاه كلمبیا و كالج پادشاهی لندن بر اهمیت نظارت بر روان مادر در دوران حاملگی به سبب تاثیراتی كه می تواند روی جنسیت و رشد مغز جنین بگذارد، تاكید دارند.


به گزارش اپتیك به نقل از ایسنا و به نقل از گیزمگ، دو مطالعه جدید، تأثیر استرس مادر در دوران حاملگی بر رشد كودك را برجسته می كند. این تحقیقات، همبستگی شدیدی بین میزان تحمل استرس مادر در دوران حاملگی و برخی از تاثیرات روی جنین همچون رشد مغز جنین، خطر زایمان زودرس و حتی جنسیت نوزاد یافته اند.
مطالعه اول توسط دانشمندان كالج پادشاهی لندن انجام شده است كه بزرگترین تحقیق انجام شده در مورد رابطه بین تحمل استرس مادر و رشد مغز نوزاد است. این تحقیق ۲۵۱ نوزاد متولد شده را بررسی نموده و با مقایسه اسكن های مغزی آنها، میزان رشد ماده سفید مغز آنها را با سطوح و نمرات استرس محاسبه شده توسط پرسشنامه تكمیل شده توسط مادران بررسی نموده است.
ماده سفید (White matter) یكی از بخش های سیستم عصبی مركزی است. سیستم عصبی مركزی از دو ناحیه ماده سفید و ماده خاكستری تشكیل شده است. این ماده بخش اصلی مغز و بخش سطحی نخاع را تشكیل می دهد و بطور عمده از سلول های گلیال و آكسون های میلینه تشكیل شده است. این آكسون ها پیام ها را از مخ به سایر بخش های سیستم عصبی منتقل می كنند. در ماده سفید به جز بافت چربی، مویرگ ها و عروق مشاهده می شوند و فسفولیپیدها نیز در ماده سفید فراوان هستند.
"الكساندرا لوتارسكو"، محقق اصلی این مطالعه می گوید: ما دریافتیم در مادرانی كه در دوران حاملگی و در دوره پیش از تولد استرس بیشتری متحمل شده اند، ماده سفید مغز نوزادان آنها تغییر یافته است.
مشخص شد كه رشد مغز نوزادهایی كه مادرانشان در دوران حاملگی استرس زیادی داشته اند، تغییر می كند. ماده سفید خصوصاً در منطقه ای به نام "آنسینات فاشیكولوس" كاسته می شود. در این مرحله معین نمی باشد كه چه عواقب ناشی از پیشرفت غیر طبیعی در فاشیكولوس پیش می آید، اما پیوندهای بالقوه ای با اضطراب، آلزایمر، افسردگی و حتی اسكیزوفرنی دارد.
دومین مطالعه جدید كه اخیراً انتشار یافته است، توسط تیمی از پژوهشگران دانشگاه كلمبیا انجام شده و بطور اختصاصی در آن تلاش شده است تا انواع مختلف استرس های دوران حاملگی دسته بندی شود و مشخص كنند كه آنها چگونه می توانند سبب نتایج مختلف روی نوزاد شوند.
۱۸۷ زن در طول حاملگی شان با استفاده از پرسش نامه ها، خاطرات و ارزیابی های بدنی تحت نظارت قرار گرفتند.
در طول مطالعه سه دسته بندی برای استرس مشخص شد: ۱. استرس روانی شامل سطح بالایی از اضطراب و افسردگی از نظر بالینی. ۲. استرس جسمی كه شامل فشار خون بالا و دریافت كالری بیش از اندازه است. ۳. وضعیت بدون استرس و سلامت.
یكی از یافته های جالب این تحقیق این بود كه سطح بالای استرس روحی و روانی در دوران حاملگی بطور شایان توجهی شانس تولد نوزاد دختر را زیاد می كند.
به طور كلی نسبت تولد پسر به دختر تقریباً ۱۰۵ به ۱۰۰ است، اما این نسبت در شرایط استرس فیزیكی ۹ به ۴ و در شرایط استرس روانی ۲ به ۳ می شود.
"كاترین مونك"، سرپرست این مطالعه اظهار داشت: پژوهشگران این الگو را بعد از حوادث اجتماعی مانند حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در شهر نیویورك بررسی نموده اند و دریافته اند كه بعد از وقوع آن تعداد نسبی تولد پسر نسبت به دختر كاهش یافته است.
وی اضافه كرد: مطالعات ما نشان داده است كه پسرها نسبت به محیط های نامطلوب دوران حاملگی لطمه پذیرتر هستند و زنان پر استرس كمتر پسر به دنیا می آورند.
در مطالعه كلمبیا مشخص شد استرس جسمی همین طور با افزایش تولد زودرس و كاهش ضربان قلب جنین ارتباط دارد. عوارض تولد در گروه استرس روانی بالاتر هم بود.
هر دو این مطالعات جدید بطور خاص تنها بر اینكه چه مكانیسم هایی می توانند موجب ایجاد این اثرات در جنین شوند، متمركز نشده اند. "كاترین مونك" می گوید: تحقیقات روی حیوانات نشان داده است هورمون های استرس مانند كورتیزول می توانند مستقیماً بر رشد جنین تأثیر بگذارند.
وی می گوید: استرس همین طور می تواند بر سیستم ایمنی مادر تأثیر بگذارد و منجر به تغییراتی شود كه بر رشد عصبی و رفتاری در جنین تأثیر می گذارد. آنچه از مطالعه ما مشخص است، این است كه سلامت روان مادر نه تنها برای مادر بلكه برای فرزند آینده او نیز اهمیت دارد.
هر دو گروه از دانشمندان موافق تاكید بیشتر بر سلامت روانی مادر در دوران حاملگی هستند. "الكساندرا لوتارسكو" تأثیر استرس مادران بر رشد جنین را چنان قوی می داند كه می گوید: سلامت روان در دوران حاملگی باید بخش عمده ای از برنامه یك مادر پیش از تولد نوزاد باشد.
وی اضافه كرد: ارائه دهندگان خدمات پیش از تولد باید بدانند كه مهم می باشد كه در مورد استرس مادرها بیشتر بیندیشیم و ما باید از مادرانی كه استرس دارند حمایت نماییم. این كار نه تنها به مادر كمك می نماید، بلكه امكان دارد از اختلال در رشد مغز در نوزاد جلوگیری كند و بطور كلی نتایج را بهبود بخشد.
مطالعه كالج پادشاهی لندن در مجله Biological Psychiatry و مطالعه دانشگاه كلمبیا در مجله PNAS انتشار یافته است.




منبع:

1398/07/23
14:50:49
5.0 / 5
4776
تگهای خبر: آلزایمر , ایمنی , خدمات , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت
optlab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت اپتیك محفوظ است

اپتیك

ساخت عینک