اپتیک optlab

حضور آنتی بیوتیك در 50 درصد نسخ دارویی سرپایی

حضور آنتی بیوتیك در 50 درصد نسخ دارویی سرپایی اپتیك: تهران-دبیركمیته كشوری تجویز و مصرف منطقی دارو سازمان غذا دارو با اشاره به اینكه درحال حاضر بیش از 50درصد نسخه های سرپایی یك آنتی بیوتیك وجود دارد، اظهار داشت: اكنون شاهد تجویز نسل سوم آنتی بیوتیك ها در مراكز درمانی كشور هستیم كه نگران كننده است.


به گزارش گروه علمی ایرنا؛با توجه به اهمیت بالای مبحث مقاومت میكروبی و تاثیر مستقیم آن بر بهداشت عمومی، سازمان جهانی بهداشت (WHO) سالانه هفته ای را تحت عنوان هفته جهانی آگاهی در مورد آنتی بیوتیك در نظر گرفته است.
اهمیت مبحث زمانی روشن می گردد كه بدانیم این سازمان مقاومت میكروبی را بعنوان بزرگترین تهدید سلامت جهانی و امنیت غذایی قرن 21 معرفی كرده است.
به دلیل اهمیت این مورد دفترجهاد دانشگاهی دانشكده دامپزشكی دانشگاه تهران روز گذشته ( دوشنبه ) با رویكرد افزایش میزان آگاهی عمومی، نشستی را تحت عنوان مقاومت میكروبی و بهداشت عمومی برگزار كرد.
در این نشست علاوه بر بررسی معضلات و مشكلات موجود به عرضه راهكارها و همینطور نقش سازمان های در رابطه با این مورد مانند سازمان دامپزشكی كشور و همینطور سازمان غذا داروی كشور پرداخته شد.

***مصرف آنتی بیوتیك در ایران غیرمنطقی است
دبیر كمیته كشوری تجویز و مصرف منطقی دارو سازمان غذا و دارو با اشاره به فعالیت 15 ساله سازمان خود در جهت كاهش میزان مصرف آنتی بیوتیك در كشور، اضافه كرد: میزان مصرف آنتی بیوتیك بالاتر از میانگین جهانی است اما اینكه گفته می گردد ایران دومین كشور مصرف كننده آنتی بیوتیك در آسیا است اصلا صحت ندارد.
بنابر گزارشات مركز ملی تجویز منطقی آنتی بیوتیك ها، در ایران شاهد تجویز بیش از حد داروها هستیم و علی رغم زحمات سازمان های مربوطه مصرف آنتی بیوتیك در كشور حدودا برابر با كل مصرف اروپا بوده به صورتی كه گفته می گردد مصرف آنتی بیوتیك در ایران 16 برابر استاندارد جهانی است.
دكتر فاطمه سلیمانی اضافه كرد: میزان مصرف آنتی بیوتیك در ایران بی رویه نیست بلكه غیر منطقی است و میانگین مصرف آن را حدودا برابر با كشورهای منطقه است.
وی بحث مقاومت آنتی بیوتیكی را موضوعی فراگیر معرفی نمود و از مصرف بیش از اندازه آنتی بیوتیك در كلینیك های انسانی در كشور اظهار تاسف كرد.
طبق گفته های سلیمانی میزان مرگ و میر ناشی از مقاومت میكروبی از مجموع مرگ و میر ناشی از بیماری های سرطانی در جهان بیشتر است حال آنكه این مورد به جای اینكه بیشتر جدی گرفته شود به مسائلی مانند سرطان و نحوه درمان آن پرداخته شده است.
وی به دلایل مختلف تولید این معضل در كشور اشاره نمود و اظهار داشت: عدم ثبات و ضعف در سیاست گذاری و همینطور تغییر زود به زود متولیان و مدیران مربوطه كه این خود سبب گسستگی در امر قانون گذاری و اجرا شده است بطوری كه مسئولان جدید به دنبال كارهای جدید می باشند حال آنكه بعضی موضوعات مانند مقاومت آنتی بیوتیكی با اینكه جدید نیستند ولی از ارزش آنها كم نمی گردد.
سلیمانی، عدم فرهنگ سازی در جامعه برای جلوگیری از استفاده خودسرانه آنتی بیوتیك، سینوسی بودن اقدامات در سطح كلان به صورتی كه در یك دوره حمایت و در دوره دیگر ترد شده، عدم آموزش كافی و عدم وجود قانون و بودجه اختصاصی برای این مورد را همچون دلایل برای تولید این معضل برشمرد.
وی، اجرایی سیاست های همه جانبه توسط تمام بخش های ذیربط، پایش و نظارت بر روی نسخه، آگاهی رسانی، فرهنگ سازی با استفاده از صدا و سیما و آموزش از دوره ابتدایی تا دانشگاهی را از فعالیت های مفیدی كه نتایج آنها می تواند سبب كاهش مصرف آنتی بیوتیك در جامعه شود، اعلام نمود.

** 50 درصد آنتی بیوتیك ها در دامپزشكی مصرف می شود
كارشناس سازمان دامپزشكی كشور در ادامه این نشست تخصصی اظهار نمود: 50 درصد تولید كل آنتی بیوتیك جهان در دامپزشكی مصرف می گردد.
دكتر سید مصطفی عزیزیان بیان كرد: مقاومت باكتری ها نسبت به آنتی بیوتیك ها را به دو دسته ذاتی و اكتسابی تقسیم كرد كه انسان بصورت مستقیم و غیر مستقیم در بروز مقاومت اكتسابی نقش بسزایی ایفا می كنند.
برخی پژوهشگران بر این باورند كه گسترش مقاومت میكروبی به آنتی بیوتیك ها نه تنها از تجویز و استفاده غیرضروری این تركیبات در انسان بلكه از مصرف گسترده داروهای ضدمیكروبی در دامپزشكی كه باعث انتقال این گونه از باكتری های بیماری زا از دام به عامل های بیماری زا انسانی بوده، حاصل می گردد.
تفاوت عمده بین مقاومت میكروبی به داروهای ضدمیكروبی در انسان و دام، در این نكته نهفته است كه مقاومت میكروبی در انسان، فرد را تحت تاثیر قرار داده، در حالیكه مقاومت میكروبی در دام به علت مصرف فرآورده های خام دامی توسط انسان، جمعیت كثیری را با استفاده از انتقال، هم در معرض باكتری های مقاوم قرارداده و هم تركیبات آنتی بیوتیكی كه برای درمان بیماری های عفونی برای دام تجویز می شوند، سبب انباشتگی دارو و باقی مانده های دارویی در فرآورده های خام دامی می شوند.
وی اظهار داشت: طی یك بررسی غیر رسمی بر روی نتایج كشت آنتی بیوگرام در آزمایشگاه های كشور معلوم شد تتراسایكلین، فلموكوئین و فلوركینولون ها به ترتیب بیشترین مقاومت آنتی بیوتیكی را نشان داده اند.
عزیزیان همینطور بیان كرد كه متاسفانه در عین حال كه طرح پایش ملی مقاومت میكروبی سال های گذشته در سازمان تایید شده است ولی هنوز به سرانجام نرسیده است.
استاد دانشكده دامپزشكی دانشگاه تهران در این نشست بحث مقاومت آنتی بیوتیكی را از جنبه ایمنی شناسی مورد بررسی قرار داده و نتایج مقالات داخلی و خارجی انجام شده را عرضه دادند.
بنابر گفته دكتر مهرزاد فاكتور های مختلف مدیریتی، محیطی و تغذیه ای بر میزان سطح ایمنی بدن حیوانات نقش تاثیرگذاری دارد و ما با فراهم كردن محیطی مناسب و بدون استرس برای حیوان می توانیم از مصرف آنتی بیوتیك و بدنبال آن مقاومت آنتی بیوتیكی جلوگیری نماییم.

** راهكارهای عرضه شده برای مقابله با مقاومت های میكروبی
- تولید سیستم پایش مقاومت های میكروبی به آنتی بیوتیك ها با استفاده از درمانگاهی و آزمایشگاهی
- استفاده از تركیبات بیولوژیك مانند پربیوتیك و پروبیوتیك به منظور كنترل جمعیت باكتریهای پاتوژن
- توسعه استفاده از واكسن ها به منظور كنترل بیماری ها به جای استفاده از آنتی بیوتیك برای درمان
- محدود كردن استفاده پیشگیرانه آنتی بیوتیك ها در جیره غذایی دام ها
- عرضه آنتی بیوتیك های جدید و جایگزین آنتی بیوتیك های قدیمی
- جلوگیری از عرضه بدون نسخه آنتی بیوتیك ها به دامداران و مرغداران
- آموزش دامداران در ارتباط با مخاطرات استفاده بی رویه از آنتی بیوتیك ها
- بهره گیری از آزمون های آزمایشگاهی جدید به منظور افزایش دقت در شناسایی مقاومت میكروبی
- بهره گیری از تجربیات سازمان بهداشت جهانی در همكاری با سازمان های بین المللی مربوطه در مورد تولید سامانه ای به منظور شناسایی و رده بندی داروهای ضدمیكربی سفارش شده و كاربردشان برای تولید داده های قابل مقایسه
- تحقیقات پایه ای در مورد توسعه آنتی بیوتیك ها، واكسن ها و تولید معیارهای جدید پیشگیرانه از بیماری
- محدود كردن استفاده از آنتی بیوتیك هایی كه بعنوان محرك رشد در دامپروری استفاده شده و در پزشكی این آنتی بیوتیك ها مورد مصرف قرار می گیرند، یا آنتی بیوتیك هایی كه مقاومت متقاطع را تولید می كنند
-هدایت تحقیقات به سمت ارتقاء دهنده های رشد غیرمیكروبی
علمی (1) ** 1201 **1440


1396/12/15
15:05:23
5.0 / 5
5183
تگهای خبر: آزمایشگاه , آنتی بیوتیك , ایمنی , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۱
اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت اپتیک - عینك طبی و عینك با كیفیت
optlab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت اپتیك محفوظ است

اپتیك

ساخت عینک