سرو پیتزا در كاغذهای ۳ بار بازیافت شده!
اپتیك: پك ها و بسته بندی های پشت طوسی پیتزا، ساندویچ و شیرینی، كاغذهای سه بار بازیافت شده ای هستند كه اغلب استاندارد مؤسسه استاندارد و وزارت بهداشت را باز ندارند و حامل انواع آلودگی ها و بیماری ها هستند؛ كاغذهایی كه در شرایط كاملاً غیر بهداشتی با آلایندگی هایی مثل مواد چاپی و… در كارخانه بازیافت خرد می شوند و شكل مقوایی سالم به خود می گیرند اما در واقع محصولی با انواع باكتری های بیماری زا و مضر برای سلامت انسان هستند كه در چرخه تولید و تحویل مواد غذایی و گاه در بسته بندی داروها، كالای سفارشی ما را با خود حمل می كنند.
به گزارش اپتیك به نقل از ایسنا، روزنامه شرق با این مقدمه نوشت: «استفاده از مقوای بهداشتی كه از بازیافت به دست می آید، در بسته بندی مواد غذایی رو به منسوخ شدن است. برندهای صنایع غذایی در دنیا از مقوای FBB بعنوان محصولی كه از الیاف بكر به دست می آید، برای بسته بندی محصولات خود استفاده می نمایند. این در شرایطی است كه برای واردات این مقوا كه در ایران تولید نمی گردد، موانع بسیاری وضع شده است. اعمال تعرفه ۱۵ درصدی برای واردات مقوایی كه استفاده از آن در ارتباط مستقیم با سلامت مردم است، نكته ای است كه با اعتراض علی فرهمندی، عضو هیأت مؤسس انجمن صنایع سلولزی همراه می باشد.
به اعتقاد او به سبب اهمیت استفاده از مقوای FBB در حفظ سلامت جامعه، باید امتیازات خاصی برای واردات این مقوا در نظر گرفته شده یا حداقل تعرفه آن برداشته شود. از آنجایی كه سرطان معده یكی از كشنده ترین سرطان های ایران است و دلیل ابتلای قسمتی از مردم به این بیماری كشنده، باكتری هایی است كه بوسیله مقواهای بهداشتی به معده افراد منتقل می شود، انتظار می رود استانداردهای سخت گیرانه ای برای مقواهای بازیافتی كه به مقوای بهداشتی شهرت یافته اند، وضع شود. با این وجود در كمال تعجب مجید مسعودنیا، مسئول استانداردسازی مقواهای بهداشتی در اداره استاندارد تهران، می گوید چون بودجه نداشتیم، هنوز استانداردهای مربوط به مقواهای بسته بندی را نهایی نكرده ایم. مهدی صادقی، مدیرعامل تعاونی مقواسازان باز اعلام می كند فقط جعبه شیرینی استاندارد الزامی دارد و جعبه پیتزا، خرما و سایر محصولات غذایی فقط سیب سلامت دارند اما این تعاونی درخواست داده است كه برای آنها استاندارد تعریف شود.
بر اساس برآوردهای اعلام شده از طرف وزارت بهداشت، سالانه حدود سه هزار میلیارد تومان در كشور برای درمان سرطان هزینه می نماییم. به جز انسان هایی كه بر اثر ابتلاء به این بیماری جان خودرا از دست می دهند و هزینه های اقتصادی ای كه ناشی از فقدان آنها به جامعه تحمیل می شود، سه هزار میلیارد تومان هزینه درمان سرطان عدد بزرگی است كه می توان با اقدامات پیشگیرانه آنرا كوچك تر كرد.
به گفته علی فرهمندی، از اعضای هیأت مؤسس انجمن صنایع سلولزی، مطالعات اداره بهداشت اصفهان نشان داده است ایرانی ها به سبب رژیم غذایی و باكتری هایی كه به معده افراد بوسیله بسته بندی های مواد غذایی وارد می شود، به سرطان معده - بعنوان یكی از كشنده ترین سرطان های كشور - مبتلا می شوند.
او می گوید: متأسفانه خیلی از استانداردهایی كه در دنیا در زمینه صنایع غذایی وجود دارد و در سازمان استاندارد ایران باز ضمائم آن موجود است، در كشور به مرحله اجرا درنیامده است.
مقواهای بازیافتی غیر استاندارد
در حال حاضر در صنایع غذایی ایران به جای استفاده از مقواهایی كه از الیاف بكر تولید می شوند و به مقوای FBB شهرت یافته اند، از مقوای بهداشتی یا همان مقوای بازیافتی استفاده می شود. هیچ كدام از این مقواها از نگاه فرهمندی استاندارد نیستند و دلیل استفاده نكردن از مقوای FBB در ایران، نوع مجوزها و استانداردهایی است كه برای مقواهایی بازیافتی در نظر گرفته می شود.
او ادامه می دهد: به سبب اشتغالی كه شركت های بازیافت كننده مقوا در ایران به وجود آورده اند، پیگیری علمی در زمینه استانداردهای در رابطه با این مقواها تا امروز جواب نداده است. كماكان این مقواها با نام مقوای بهداشتی و برای بسته بندی مواد غذایی ای مانند شیرینی ها و برخی فست فودها استفاده می شوند.
این عضو هیأت مؤسس انجمن صنایع سلولزی ادامه می دهد: از حدود سه تا چهار سال گذشته، ضریب مصرف مقوای FBB كه برای بسته بندی مواد غذایی در دنیا استفاده می شود، در ایران هم بیشتر شده و رشد استفاده از این كاغذ درخور توجه بوده است. خیلی از فست فودی ها در تهران به سمت این نوع بسته بندی به سبب مقاومت این كاغذ، شكل و ظاهر مناسب، چاپ پذیری مناسب و مباحث بهداشتی رفتند؛ منتها این یكی از حلقه های بسته بندی صنایع غذایی است و اگر واقعاً دغدغه باكتری هایی كه در پروسه بسته بندی قابلیت انتقال به بدن انسان را دارند، داشته باشیم، باید برای صنعت غذا چاپ تخصصی هم پیش بینی شود. تا جایی كه اطلاع دارم، این قانون مصوب شده اما به دلیلهای مختلف اجرا نشده است.
او اضافه می كند: در استان تهران یكی از استان های شاخصی كه دارای بالاترین چاپخانه های بسته بندی است، تعداد چاپخانه هایی كه استاندارد برای چاپ بسته بندی های مواد غذایی داشته باشند، به تعداد انگشتان یك دست هم نیست و تقریباً دو چاپخانه وجود دارد.
اخذ غیر منصفانه تعرفه
به اعتقاد فرهمندی، باید برای مقوای اف بی بی كه در ایران باز تولید نمی گردد، ردیف تعرفه جداگانه ای تعریف شود یا تعرفه آن حذف شود اما چون دید كارشناسی به مسائل وجود ندارد، تعرفه مقوایی كه مستقیم با سلامت مردم ارتباط دارد، با مقوای پشت طوسی یكسان است.
او عنوان می كند: اعمال تعرفه برای واردات مقوا با الیاف بكر، قیمت تمام شده بالاتری برای این محصول به وجود می آورد و این در شرایطی است كه باید برای چنین محصولی یك امتیاز، درجه یا رتبه خاص در نظر گرفته شود برای اینكه در همه جای دنیا به این محصول امتیاز می دهند.
او یادآور می شود: قوانین دست وپاگیر در زمینه واردات مقوای اف بی بی بسیار است اما از اردیبهشت سال قبل هم قوانین جدید دیگری وضع شده است. برای تمام محصولات وارداتی حوزه سلولزی واردكننده باید قراردادی با تولیدكنندگان داشته باشد تا بوسیله سفارش قطعی تولیدكننده مجوز واردات دریافت كند. این قانون شامل حال مقوای اف بی بی هم می شود.
پول نداریم استاندارد وضع كنیم
یك منبع مطلع به «شرق» می گوید: هزینه بالای تمام شده واردات مقوای اف بی بی به همراه كمبود این مقوا در ایران صنایع غذایی را به سمت استفاده از مقواهایی هدایت می كند كه استاندارد نیستند. بر روی خیلی از جعبه های شیرینی، پیتزا و خرما علامت استاندارد وجود ندارد و شاید نشان سیب سلامت را روی این جعبه ها بتوان یافت.
مجید مسعودنیا، مسئول استانداردسازی مقواهای بهداشتی در اداره استاندارد تهران باز در گفت و گو با پایگاه خبری بازرگانان درباره دلیل نبود نشان استاندارد بر روی بسته بندی های مقوایی مواد غذایی عنوان می كند: متأسفانه هزینه استانداردسازی بسیار بالاست. باید نمونه های زیادی آزمایش شود تا نتیجه دلخواه كارشناسان و متخصصان حاصل شود. بنا بر این باید تیر سال ۹۷ پروژه تدوین استاندارد مقوای بهداشتی به اتمام می رسید و سالم سازی كامل در این عرصه انجام می شد اما به سبب همكاری نكردن نهادهای مربوطه و نداشتن بودجه لازم هنوز این پروژه به اختتام نرسیده و فعلاً مشخص نیست به سرانجامی برسد. بعنوان نمونه برای انجام آزمونی باید حدود ۴۰ میلیون تومان هزینه پرداخت گردد اما این بودجه وجود ندارد.
او ادامه می دهد: اغلب امكان دارد كاغذ و مقوای دارای مضرات بهداشتی وارد چرخه تولید شوند. در حوزه مقوا بعضی از استانداردها تشویقی است. در هیچ جای دنیا برای مقوای بازیافتی سرفصل بهداشتی وجود ندارد و برای همین واردات با این عنوان صورت نمی گیرد و بنا بر این پس از واردات مقواها به آن سمت می روند.
به گفته مسعودنیا در بخش های زیادی مشكلات مقواهای بهداشتی رفع شده است اما هنوز در بخش مقوای پیتزا مشكلات اساسی وجود دارد.
فقط جعبه شیرینی استاندارد الزامی دارد
آن طور كه مهدی صادقی، مدیرعامل تعاونی مقواسازان، به «شرق» می گوید: در ایران سالانه ۲۰۰ هزار تُن مقوای بهداشتی تولید می شود. این مقوا را در تولید جعبه های شیرینی، خرما، پیتزا، زیر كیكی كه بچه دبستانی مصرف می كند، جعبه بیسكویت و… استفاده می شود.
او ادامه می دهد: استاندارد الزامی برای جعبه شیرینی وضع شده است و درخواست كردیم در زمان تدوین استانداردهای جدید برای مقوای بهداشتی كه چند ماه دیگر انجام می شود، همه انواع جعبه ها شامل استاندارد الزامی شوند.
به گفته صادقی جعبه های پیتزا استاندارد الزامی ندارند اما همه جعبه ها سیب سلامت دارند. مسئله استانداردها به صورت جدی و سفت و سخت از طرف تعاونی و مجموعه های ذی ربط پیگیری می شود.»
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب