كشف دلیل كاهش حس بویایی با افزایش سن
به گزارش اپتیك محققان مركز تحقیقات سلامت محیط واقع در آلمان دریافتند كاهش توانایی خود ترمیمی سلول های بنیادی، تقسیم سلولی نامتقارن و كاهش فعالیت سلول های بنیادی، عامل كاهش حس بویایی با افزایش سن است.
به گزارش روز پنج شنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، در مغز پستانداران، تولید نورون های جدید عموما محدود به دوران كودكی بوده و در بزرگسالی تنها در بخش های خاصی از مغز انجام می گردد. یكی از این بخش های استثنایی، نورون های بویایی هستند كه توسط سلول های بنیادی و در یك فرآیند چند مرحله ای تولید می شوند، اما تولید این نورون ها هم با افزایش سن كاسته می شود.
محققان به منظور تجزیه و تحلیل مبنای سلولی و نقش سلول های بنیادی در این فرآیند مبادرت به بررسی و مقایسه فرآیند رشد سلول های بنیادی موجود در مغز موش كردند.
برای این منظور محققان سلول های بنیادی مستقل و تمام سلول های تولید شده از آنها را كه با عنوان كلون شناخته می شوند، در مغز موش تحریك كردند تا به رنگ خاصی درآیند. بدین ترتیب با گذشت زمان محققان می توانند كلون های سلول های مختلف را با استفاده از رنگ آنها شناسایی كنند.
در مرحله بعد محققان با استفاده از هوش مصنوعی، مدلهای محاسباتی و به كارگیری الگوریتم های پیچیده اطلاعات تصویری به دست آمده از كلون های موجود در مغز موش های جوان و مسن را با یكدیگر مقایسه كردند تا میزان مشاركت هر سلول بنیادی مستقل را در تولید نورون های بویایی بالغ بررسی نمایند.
محققان دریافتند با افزایش سن توانایی خود ترمیمی سلول های بنیادی بخصوص در بعضی از آنها كاسته می شود. همینطور تقسیم سلولی نامتقارن و سكون سلول های بنیادی در موش های مسن تر افزایش می یابد. بنابر این در سنین بالاتر تعداد كمتری از سلول های بنیادی به سلول های بویایی تبدیل می شوند.
این نخستین بار است كه محققان رفتار سلول های بنیادی عصبی را در مغز پستانداران زنده با استفاده از روش های محاسباتی مورد تجزیه و تحلیل كمی قرار می دهند.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Cell Reports انتشار یافته است.
**9259**1601**
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب