چاقی ممکن است مغز را برای همیشه تغییر دهد
به گزارش اپتیک، خراسان رضوی نتایج تحقیق دانشگاه ییل آمریکا اختلال شدید در واکنش به مواد مغذی را نشان می دهد؛ این تحقیق جدید بیان کرد که واکنش به مواد مغذی در بین افراد چاق کاسته شده است و این واکنش مغز بعد از کاهش وزن بهبود نمی یابد.
به گزارش سایتک دیلی، بعد از آنکه فرد غذا می خورد، روده مجموعه ای از علایم را به مغز ارسال می کند که وجود مواد مغذی را منتقل می کند، پدیده ای که دانشمندان معتقدند امکان دارد به تنظیم رفتار غذا خوردن کمک نماید. با این وجود، در تحقیق جدید به رهبری میری سرلی، محققان دریافتند، در حالیکه تشخیص مواد مغذی در معده، تغییرات فعالیت مغز در افراد لاغر را باعث می شود، چنین واکنش های مغزی تا حد زیادی در افراد چاق کاسته می شود.
به قول محققان، این تفاوت ها در فعالیت مغز می تواند به توضیح علت دشواری کاهش وزن و حفظ کاهش وزن برای برخی افراد کمک نماید.
محققان گلوکز یا چربی را به صورت مستقیم به معده ۲۸ فرد لاغر، کسانی که شاخص توده بدنی ۲۵ یا کمتر داشتند و ۳۰ نفر مبتلا به چاقی (با شاخص توده بدنی ۳۰ یا بالاتر) تزریق کردند سپس فعالیت مغز را از راه تصویر برداری تشدید مغناطیسی کارکردی ارزیابی کردند.
در بین شرکت کنندگان لاغر، محققان شواهدی از کاهش فعالیت در مناطق مختلف مغز به دنبال تزریق گلوکز و چربی مشاهده نمودند. برعکس، آنان هیچ تغییری در فعالیت در شرکت کنندگان مبتلا به چاقی مشاهده نکردند.
سرلی، پروفسور پزشکی (غدد درون ریز) در دانشکده پزشکی ییل و محقق ارشد این تحقیق اظهار داشت: نتایج تحقیق حیرت انگیز بود. ما فکر می کردیم که مابین افراد لاغر و افراد چاق واکنش های متفاوتی وجود داشته باشد اما انتظار نداشتیم این عدم تغییر در فعالیت مغز در افراد چاق رخ دهد.
سرلی و همکارانش سپس نگاهی دقیق تر به ناحیه ای از مغز به نام «جسم مخطط» انداختند که تحقیقات قبلی نشان داده بود، جنبه های پاداش و انگیزه دریافت غذا را میانجیگری می کند و نقش کلیدی در تنظیم رفتار غذایی دارد. جسم مخطط تا حدی این کار را از راه انتقال دهنده عصبی دوپامین انجام می دهد.
محققان با استفاده از ام آرای دریافتند که در افراد لاغر، هم گلوکز و هم چربی منجر به کاهش فعالیت در دو قسمت جسم مخطط می شود. با این وجود، فقط گلوکز منجر به تغییراتی در فعالیت مغز در شرکت کنندگان مبتلا به چاقی و تنها در یک ناحیه از جسم مخطط شد. چربی فعالیت مغز را در این ناحیه تغییر نداد. هنگامی که محققان آزادسازی دوپامین را در جسم مخطط بعد از تزریق مواد مغذی ارزیابی کردند، آزادسازی دوپامین ناشی از گلوکز در هر دو گروه از شرکت کنندگان را مشاهده نمودند، در حالیکه چربی تنها سبب آزادسازی دوپامین در شرکت کنندگان لاغر شد.
به قول محققان، این یافته ها با کاهش حس مواد مغذی در افراد چاق سازگار است.
برای این تحقیق، شرکت کنندگان مبتلا به چاقی تحت نوعی برنامه رژیم غذایی ۱۲ هفته ای کاهش وزن قرار گرفتند. سپس از کسانی که حداقل ۱۰ درصد از وزن بدن خویش را از دست داده بودند، باردیگر تصویربرداری شد.
محققان دریافتند برای این افراد، کاهش وزن هیچ تغییری در پاسخ مغز به تزریق مواد مغذی ایجاد نکرد. سرلی ابراز کرد: هیچ یک از پاسخ های کاسته شده بازیابی نشد.
تحلیل و بررسی های قبلی نشان داده است، اغلب افرادی که وزن خویش را کم می کنند طی چند سال بعد از رژیم گرفتن باردیگر وزن خویش را به دست می آورند.
محققان می گویند این یافته های جدید امکان دارد به توضیح علت این امر کمک نماید.
سرلی می گوید: در کلینیکم، وقتی افراد چاق را می بینم، اغلب به من می گویند: «شام خوردم اما احساس سیری ندارم...» و من فکر می کنم که این بخشی از این حس ناقص مواد مغذی است. به همین خاطر است که افراد با وجود این که کالری کافی مصرف کرده اند، پرخوری می کنند و مهم تر از همه، امکان دارد علت دشواری زیاد حفظ وزن را توضیح دهد.
وی ادامه داد: درک بیولوژی رفتار خوردن در انسان هنوز در مراحل اولیه و تحقیقات بیشتری برای کشف علت وقوع کاهش حس مواد مغذی در بعضی افراد، مسیرهای بیولوژیکی درگیر و زمان شروع این تغییرات، مورد نیاز است.
سرلی تصریح کرد: همه گاهی پرخوری می کنند اما معلوم نیست که چرا برخی افراد به پرخوری ادامه می دهند و برخی دیگر این کار را نمی کنند. ما باید زمانیکه مغز آغاز به از دست دادن ظرفیت خود برای تنظیم مصرف غذا می کند را پیدا نماییم، آن نقطه شروع کجاست و چه چیزی این تغییر را تعیین می کند چونکه اگر بدانید چه زمانی و چگونه اتفاق می افتد، امکان دارد بتوانید از آن پیشگیری کنید.
وی توضیح داد: به صورت مشابه، دانستن این که چه زمانی تغییرات در احساس مواد مغذی غیرقابل برگشت می شوند، به پزشکان کمک می نماید تا مسیرهای درمانی را برای بیماران تعیین کنند. یکی از اهداف آینده، یافتن راهی برای بازگرداندن حس مواد مغذی، در صورت امکان، خواهد بود.
سرلی بیان نمود: صرف نظر از این، یافته ها نقش کلیدی مغز انسان را در چاقی نشان داده است. مردم هنوز فکر می کنند چاقی ناشی از فقدان اراده است اما ما نشان داده ایم که در مورد احساس مواد مغذی تفاوت واقعی در مغز وجود دارد.
یافته های این تحقیق در مجله Nature Metabolism منتشر گردید.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب