مثانه نوروژنیك یا فلج شدن مثانه یكی از بیماری های است كه باعث اختلال در ادرار می شود، در این بیماری اختلال در سیستم عصبی مركزی یا محیطی باعث اختلال در كنترل ادرار می گردد.
سیستم عصبی خودكار در بدن، مثانه و مجاری ادراری را هم عصب دهی می كند و این اعصاب در احساس پُر شدن مثانه، احساس نیاز به دفع ادرار و كمك به تخلیه ادرار نقش اصلی دارند؛ و بیماری دیابت می تواند برروی سیستم عصبی خودكار تاثیر گذاشته و كار این سیستم را مختل كند.
دكتر مهری مهراد روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اضافه كرد: 41 درصد بیماران دیابتی بالای 45 سال دچار درجاتی از مثانه نوروژنیك هستند و این آمار نشان دهنده شیوع بیماری در كشور است كه باید به آن توجه جدی كرد.
وی با اشاره به اینكه در این حالت اعصاب مثانه بطور صحیح، كار خویش را انجام نمی دهند، اظهار نمود: مریض دیابتی احساسی از پر بودن مثانه یا حتی مقدار باقیمانده ادرار در مثانه ندارد.
فوق تخصص مثانه، عدم تخلیه كامل، تولید عفونت و بروز مشكل در كلیه ها را از جمله عوارض این بیماری اعلام نمود و اظهار داشت: به علت باقیماندن بخشی از ادرار در مثانه، كلیه ها می توانند دچار صدمه جدی شوند و حتی ممكن است این فرد نیازمند به دیالیز شود.
وی اضافه كرد: در بعضی مواقع بی اختیاری ادرار فرد به علت مشكل پروستات یا بیماری های زنانه؛ نبوده و فرد به علت مبتلا شدن به فلج مثانه به این مشكل دچار می گردد.
مهرداد ادامه داد: برخی مواقع، مریض با عفونت یا بی اختیاری ادراری به پزشك رجوع می كند اما در معاینه مشخص می گردد كه وی به بیماری مثانه نوروژنیك مبتلا است.
** عوارض دیابت بر مثانه مورد غفلت قرار می گیرد
وی اظهار نمود كه خوشبختانه در سال های اخیر توجه خوبی به بعضی از عوارض دیابت از جمله قلبی و عروقی و چشمی شده اما عوارض دیابت بر مثانه مورد غفلت قرار گرفته و توجه جدی به این مورد نمی شود.
مهراد با اشاره به اینكه مشكلات مثانه براثر عوارض دیابت در جامعه ما شایع است، اظهار داشت: پزشكان هم توجه جدی به عوارض دیابت بر مثانه نمی كنند و این مورد می تواند مشكلاتی برای بیماران دیابتی به وجود آورد.
وی به همكاران پزشك سفارش كرد در هنگام مشاوه به بیماران دیابتی به عوارض این بیماری بر مثانه توجه داشته باشند. در صورتی كه بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، می توان با درمان های مناسب جلوی پیشرفت آن را گرفت.
رئیس انجمن نورویورولوژی ایران به بیماران دیابتی هم سفارش كرد كه آزمایشات منظم از مثانه را انجام دهند تا دچار عوارض این بیماری نشوند.